Het hele gezin moet genieten van de recepten van Vandaag Geen Pizza. Dus ook je kids. Daarom delen we zeven tips hoe je ervoor zorgt dat jouw kind(eren), net zoals jij, genieten van onze gerechten.
Het ene kind is het andere niet. Misschien eet jouw kind standaard een vol bord met groente. En vindt je kind het juist leuk om nieuwe smaken te ontdekken. Maar het kan natuurlijk ook zo zijn dat je kind(eren) liever elke dag pizza, pannenkoeken of patat eet. We zorgen ervoor dat al onze recepten kidsproof zijn óf gemakkelijk kidsproof te maken zijn. Hoe je dat doet? Nou, met deze tips bijvoorbeeld.
1. Maak een spel van het kiezen van gerechten
Door samen met je kind(eren) het weekmenu te bepalen, wordt de maaltijd iets om naar uit te kijken. Laat bijvoorbeeld elk gezinslid één voorkeursgerecht kiezen. Door kinderen erbij te betrekken, wordt de interesse in het eten vergroot.
2. Laat je kind(eren) helpen
Kinderen vinden het leuk om te helpen in de keuken. Laat ze groenten wassen, ingrediënten mengen of het bord opmaken. Dit maakt ze enthousiast en trots op de maaltijd. Dat is goed voor de eetlust en maakt ze nieuwsgierig om te proeven!
3. Vervang ingrediënten slim
Heb je een weekmenu samengesteld met de recepten van Vandaag Geen Pizza, maar weet je nu al dat je kind de orzo met tomaten en venkel niet eet? Jammer om het recept dan voor jou ook te laten schieten. Toch? Bedenk daarom een vervanging voor de venkel. Misschien eet je kind wel boontjes of wortel? Voeg dat dan toe en maak voor jezelf het gerecht met venkel klaar. Schrijf niet gelijk een recept af op de dingen die je kind niet lust. Met wat simpele aanpassingen in ingrediënten kun je elk recept kidsproof maken.
4. Maak een aantrekkelijk bordje
Kleintjes eten met hun ogen. Toch kan een bord eten waarbij alle smaken gemengd zijn ontmoedigend werken. Wek nieuwsgierigheid met een kleurrijk en speels opgemaakt bord, en bied keuze uit verschillende hapjes, smaken, vormen en texturen. De manier waarop je een maaltijd aanbiedt, kan een groot verschil maken in hoe enthousiast ze zijn om het te proberen.
5. Introduceer nieuwe smaken geleidelijk
Vaak moeten kinderen een smaak meerdere keren proeven voordat ze het lekker vinden. Kies je een recept van Vandaag Geen Pizza met een ingrediënt dat je kind nog niet kent? Introduceer de nieuwe smaak geleidelijk door ‘m te mengen door een favoriet recept. Je kunt altijd een bordje kale pasta maken en daar bijvoorbeeld de nieuwe groente doorheen doen. Of een deel van het gerecht, als het bijvoorbeeld om een wokgerecht gaat.
6. Wees creatief met groente
Groente eten kan een uitdaging zijn, maar met wat creativiteit kun je ze aantrekkelijk maken. We verwerken graag extra groente in favoriete kidsgerechten, zoals gehakte spinazie in een lasagne of wortel in de pastasaus. Vandaag Geen Pizza kookt zonder pakjes en zakjes. Alle soepen en sauzen zijn rijk aan groente, vitamines en vezels. Dit is een slimme manier om veel voedingsstoffen binnen te krijgen, zelfs bij kleinere porties.
7. Gebruik kruiden en specerijen slim
Begin met milde kruiden zoals basilicum, peterselie of kaneel. Dek bijvoorbeeld de tafel met de verschillende onderdelen van een recept, zoals de (verse) kruiden, nootjes, gebakken uitjes en eventueel pepers (mocht dat in een recept zitten). Zo kan iedereen naar smaak de onderdelen toevoegen. Zo is de maaltijd geschikt voor alle leeftijden en wennen kinderen langzaam aan complexere smaken.
Met deze tips zorg je ervoor dat kinderen niet alleen gezond eten, maar ook spelenderwijs nieuwe smaken leren ontdekken. Probeer samen nieuwe recepten uit en inspireer je kind(eren) om nieuwe dingen te proberen. Veel van onze recepten zijn voorzien van praktische tips om het kidsproof te maken. Eet smakelijk!